Lijnen onder de ogen: oorzaken, preventie en hoe u ze kunt verwijderen (2024)

  • Lijnen onder de ogen zijn een natuurlijk gevolg van veroudering, hoewel externe factoren zoals schade door de zon of roken hun vorming kunnen versnellen.
  • Fijne lijntjes onder de ogen kunnen op verschillende manieren worden behandeld, waaronder lasers, Retin-A of chemische peelings.
  • Diepere lijntjes onder de ogen kunnen baat hebben bij een behandeling met een huidvuller.

Inhoud

De lijnen onder de ogen begrijpen

Onze ogen rusten in een gebied dat de periorbitale holte wordt genoemd, waar de huid erg dun en delicaat is. Vanwege deze kwetsbaarheid, dehuid onder de ogenis meer vatbaar voor het ontwikkelen van lijntjes en rimpels dan huid elders op het lichaam.

Het lichaam produceert natuurlijke eiwitten zoals collageen en elastine, die helpen de structuur en elasticiteit van onze huid te behouden. De productie van collageen en elastine raakt uiteindelijk uitgeput door leeftijd en andere factoren.

Omdat de huid onder de ogen zo dun is, kan deze zeer snel elasticiteit en structuur verliezen, wat leidt tot de geleidelijke vorming van lijntjes en rimpels.

Leeftijd 20

Vanaf de leeftijd van 20 jaar begint de collageenproductie af te nemen. Het vermogen van de huid om dode huidcellen af ​​te voeren begint ook af te nemen. Op deze leeftijd is de aanwezigheid van lijntjes of rimpels onder de ogen echter ongebruikelijk en waarschijnlijk te wijten aan omgevingsfactoren of genetische aanleg.

Leeftijd 30

Tijdens de jaren 30 begint de huid haar vermogen om vocht tussen lagen te transporteren te verliezen. De huid kan er dunner of doffer uitzien naarmate de vetcellen beginnen te krimpen. Leeftijdsgerelateerde lijnen of rimpels zullen zich beginnen te vormen.

Leeftijd 40

Na de leeftijd van 40 jaar wordt de collageenproductie aanzienlijk verminderd en stopt uiteindelijk helemaal. De huid begint elasticiteit te verliezen en lijntjes onder de ogen worden waarschijnlijk dieper en beter zichtbaar.

In latere jaren zal de menopauze dat ook zijninvloed op de gevoeligheid en elasticiteit van de huidbij vrouwen.

Oorzaken van lijntjes onder de ogen

Natuurlijk verouderingsproces

Vanaf onze 20e produceren we1% minder collageenelk jaar. Dit betekent dat de huid in de loop der jaren geleidelijk structuur en elasticiteit begint te verliezen, wat resulteert in lijntjes en rimpels die na verloop van tijd dieper en meer uitgesproken worden.

Dit wordt 'intrinsieke veroudering' genoemd omdat het iedereen overkomt, ongeacht andere factoren die het verouderingsproces kunnen versnellen.

Gezichtsuitdrukkingen

Herhaalde gezichtsuitdrukkingen zoals glimlachen, fronsen, loensen of wenkbrauwen fronsen kunnen ook fijne lijntjes rond de ogen veroorzaken.

Bovendien is gebleken dat jarenlang slapen met het gezicht in een kussen begraven ligtrimpels veroorzaken in het gebied onder de ogen.

Externe factoren

“Extrinsieke veroudering” is de versnelde veroudering van de huid door externe factoren:

  • UV-blootstelling isbewezen veroudering van de huiden zal daarom onvermijdelijk bijdragen aan eerdere en diepere rimpels onder de ogen.
  • Rokenis ook een belangrijke risicofactor voor huidveroudering. Hoe langer je rookt, hoe vatbaarder je bent voor huidbeschadigingen, waaronder lijntjes en rimpels.
  • Gebrek aan slaap en onvoldoende hydratatie kunnen er ook voor zorgen dat de huid er dof uitziet. Als het langer duurt, zullen beide uiteindelijk bijdragen aan het verouderingsproces.

Lijnen onder de ogen verwijderen

Er zijn verschillende behandelingen voor lijntjes en rimpels onder de ogen. Deze omvatten onder andere neurotoxine-injecties, microneedling en chemische peelings. Welke het beste bij u past, hangt af van of u fijne lijntjes of diepere rimpels onder de ogen heeft.

Beste behandelingen voor fijne lijntjes

Neurotoxinen

Neurotoxinen, zoals Botox, Dysport en Xeomin, geïnjecteerd in het gebied onder de ogen (gericht op de pretarsale spier) kan helpen het oog te verwijden en de illusie te wekken van een gladdere contour onder de ogen.

Een zeer kleine hoeveelheid neurotoxine wordt door een getrainde professional geïnjecteerd in het gebied van het onderste ooglid net onder de wimpers in de pretarsale spier, oppervlakkig, om het vermogen om het oog meer gesloten te houden in rust te verzwakken.

Het ontspannen van deze spier kan gevolgen hebben voor personen die last hebben van droge ogen en moet daarom volledig met uw zorgverlener worden besproken voordat u deze behandeling ondergaat.

Net als bij andere neurotoxinebehandelingen zijn herhalingsinjecties ongeveer om de zes maanden nodig.

Netvlies

Retin-A is een synthetische vorm van vitamine A, aangebracht als een plaatselijke behandeling op de huid.

Tretinoïne, het actieve ingrediënt, is effectief bij het behandelen van fijne lijntjes en rimpels onder de ogen. Het kan ook helpen de teint op te fleuren en het uiterlijk van te verminderendonkere cirkels.

Lasers

Bij een laserbehandeling worden microscopisch kleine gaatjes in de huid aangebrachtbevordert de aanmaak van collageen en elastine. Laserbehandeling is permanent en vereist een minimale hersteltijd.

Microneedling

Microneedling, ook wel dermarolling genoemd, werkt op dezelfde manier als laserbehandelingen.

Een apparaatje met duizenden kleine naaldjes wordt over het huidoppervlak gerold om microscopisch kleine gaatjes te maken die de aanmaak van collageen bevorderen.

Chemische peelings

Chemische peelingsgebruikalfa-hydroxyzuur, zoalsglycolzuurof trichloorazijnzuur, om de bovenste lagen van de huid weg te pellen.

Trichloorazijnzuur is de "diepste" behandeling, waarbij meer lagen worden verwijderd dan bij andere behandelingen en de meest effectieve vermindering van lijntjes onder de ogen wordt verkregen. De herstelperiode is echter langer dan bij gebruik van glycolzuur.

Microdermabrasie

Microdermabrasieomvat het spuiten van microkristallen op de huid om een ​​vergelijkbaar peelingeffect te bereiken als chemische peelings.

Het verwijderen van huidlagen bevordert de aanmaak van collageen, waardoor de huid er gladder uitziet.

Resultaten van microdermabrasiekan 6-12 maanden duren.

Voor en na

  • Lijnen onder de ogen: oorzaken, preventie en hoe u ze kunt verwijderen (1)
  • Lijnen onder de ogen: oorzaken, preventie en hoe u ze kunt verwijderen (2)
  • Lijnen onder de ogen: oorzaken, preventie en hoe u ze kunt verwijderen (3)

Effectieve behandelingen voor diepere lijntjes onder de ogen

vulstoffen

Als je diepere lijnen onder je ogen hebt, dan adermale vuller injectiekan een effectievere behandeling zijn. Een vulstof, met ingrediënten zoalshyaluronzuurof calciumhydroxylapatiet, wordt geïnjecteerd in het gebied onder de ogen. De resultaten van deze behandelingen duren meestal ongeveer een jaar.

Merken die worden gebruikt voor het gebied onder de ogen zijn Juvéderm en Restylane.Kostenvariëren tussen merken en klinieken, maar gemiddeld kun je dat welverwacht ongeveer $ 700 per spuit te betalen.

Voor en na

  • Lijnen onder de ogen: oorzaken, preventie en hoe u ze kunt verwijderen (4)
  • Lijnen onder de ogen: oorzaken, preventie en hoe u ze kunt verwijderen (5)
  • Lijnen onder de ogen: oorzaken, preventie en hoe u ze kunt verwijderen (6)

Controversiële behandelingen

Van de hierboven genoemde behandelingen is bewezen dat ze effectief zijn bij het verminderen van lijntjes onder de ogen. Andere behandelingen worden soms ook aanbevolen, maar leveren mogelijk geen resultaten op.

Gezichtsoefeningen

Een routine vangezichtsoefeningengunstig is bevonden inhet verminderen van enkele zichtbare tekenen van veroudering rond de wangen. Er is echter geen concreet bewijs dat dit soort oefeningen specifiek helpen om lijntjes onder de ogen te verminderen.

Behandelingen aan huis

Online zoekopdrachten zullen veel huismiddeltjes opleveren voor rimpels onder de ogen, variërend van eiwit tot watermeloen tot rijstmeelmaskers. Van komkommers wordt ook vaak gedacht dat ze helpen.

Geen van deze behandelingen is echter klinisch bewezen.

Preventie

Gezichtsuitdrukkingen beperken

Probeer overmatig fronsen of loensen te vermijden, bijvoorbeeld wanneer u zich concentreert of achter een computerscherm werkt. Dit helpt dynamische rimpels te voorkomen die het gevolg zijn van het langdurig vasthouden van dezelfde gezichtsuitdrukking.

Hydratatie

Zorg ervoor dat je veel water drinkt om je huid gehydrateerd te houden en veroudering tegen te gaan.

Water bindt zich aan de buitenste laag van je huid, maar externe factoren zoals extreme temperaturen kunnen ervoor zorgen dat deze laag vocht verliest. Wanneer dit gebeurt, uwhuid kan er droog uitzienen wekken de indruk van een vroegtijdig verouderde huid.

Hydratatie vermindert het uiterlijk van veroudering door het vocht in de buitenste beschermlaag van uw huid aan te vullen, waardoor uitdroging wordt verminderd.

Slaap

Voldoende slaap krijgen is belangrijk, net alsgebrek aan slaap kan het verouderingsproces versnellen. De National Sleep Foundation beveelt aan dat volwassenen tussen de 18 en 64 jaar elke nacht 7 tot 9 uur slapen.

Roken

Overweeg om te stoppen of in ieder geval het aantal sigaretten dat u rookt te verminderen. Ditzal helpenom het verschijnen van lijntjes en rimpels in het gezicht te vertragen, ook onder de ogen.

Eetpatroon

Het handhaven van een gezond dieet rijk aan vitamine A, C en E isaangetoond dat het de huid gezond houdten kan helpen om de extrinsieke effecten van huidveroudering te compenseren.

zon bescherming

UV-blootstelling zorgt ervoor dat de huid sneller veroudert. Gebruik een dagcrème die bescherming tegen de zon bevat, of draag, als de zon schijnt, een hoed die schaduw biedt voor de ogen.

Serums en crèmes

Er is een breed scala aan serums en crèmes beschikbaar om lijntjes onder de ogen te helpen voorkomen.

Actieve ingrediënten zijn retinol, een derivaat van vitamine A en een mildere vorm van Retin-A,vitamine C, net zoalspeptiden. Ze zijn allemaal bedoeld om de productie van collageen te bevorderen.

Afschilfering

De huid rond de ogen is delicaat en moet met zorg, maar zachtaardig worden behandeldafschilferingkan de groei van nieuwe huidcellen bevorderen.

Afhaal

Lijnen onder de ogen zijn een onvermijdelijk gevolg van veroudering en externe factoren zoals UV-blootstelling of roken. Ze zijn echter gemakkelijk te behandelen met verschillende veilige en niet-invasieve methoden.

Overweeg factoren zoals de omvang van de aandoening, hoe lang u wilt dat de resultaten aanhouden, de duur van de herstelperiode en de kosten om de juiste behandeling te bepalen.

Bronnen

  • Nedim Sarιfakιoğlu, Ahmet Terzioğlu, Levent Ateş & Gürcan Aslan (2004) Een nieuw fenomeen: "slaaplijnen" op het gezicht, Scandinavian Journal of Plastic and Reconstructive Surgery and Hand Surgery, 38:4, 244-247.doi: 10.1080/02844310410027257
  • Amaro-Ortiz, A., Yan, B., & D'Orazio, JA (2014). Ultraviolette straling, veroudering en de huid: voorkomen van schade door topische cAMP-manipulatie.Moleculen (Bazel, Zwitserland),19(5), 6202-6219.doi:10.3390/moleculen19056202
  • Flynn, T.C., Carruthers, J.A., Carruthers, J.A. en Clark, R.E. (2003), Botulinum A-toxine (BOTOX) in het onderste ooglid: dosisbepalingsonderzoek. Dermatologische chirurgie, 29: 943-951.doi:10.1046/j.1524-4725.2003.29257.x
  • Alam M, Walter AJ, Geisler A, et al. Associatie van gezichtsoefeningen met het verschijnen van veroudering. JAMA Dermatol. 2018;154(3):365-367.doi:10.1001/jamadermatol.2017.5142
  • Wendy W. Lee, Alexandra E. Levitt (2018). Perioculaire verjonging met neurotoxine en huidvuller. Plast Aesthet Res 2018;5:43.doi:10.20517/2347-9264.2018.39

" Toon alles

Lijnen onder de ogen: oorzaken, preventie en hoe u ze kunt verwijderen (2024)

FAQs

Hoe krijg je lijntjes onder je oog weg? ›

Rimpels rondom ogen verwijderen kan op veel verschillende manieren. Denk aan crèmes smeren, een gezichtsbehandeling zoals een peeling of door middel van een pijnloze en effectieve laserbehandeling. Fijne lijntjes onder ogen komen met de jaren, door hormoonschommelingen of staan bekend als de traditionele lachrimpels.

Hoe verstevig ik de huid onder de ogen? ›

Een anti-verouderings oogserum of -crème is essentieel:

Omdat het gebied rond je ogen dunner en minder vet is dan andere delen van de huid, helpen gespecialiseerde crèmes om oogrimpels te verminderen en de huid rond je ogen te verstevigen.

Waarom heb ik rimpels onder mijn ogen? ›

Rimpels onder de ogen oorzaak

De huid onder de ogen is erg dun en kwetsbaar. Door het toenemen van bepaalde onbewuste spierspanning van de oogkringspier, blootstelling aan de zon en het natuurlijke verouderingsproces, kunnen kleine rimpeltjes onder de ogen ontstaan.

Kan je botox onder je ogen doen? ›

Met een zeer dun naaldje wordt er botox of Microbotox in de spieren rond de ogen gespoten, waardoor deze spieren tijdelijk ontspannen en de huid rondom de ogen tot rust komt. Deze behandeling duurt slechts een aantal minuten en is vrijwel pijnloos omdat je huid tijdens de botox behandeling gekoeld wordt.

Wat helpt echt tegen fijne lijntjes? ›

Vitamine C en E in je dagelijkse crème.

Zoek naar producten met in ieder geval voldoende hoge concentraties vitamine C en vitamine E: van deze stoffen is aangetoond dat ze fijne lijntjes zichtbaar helpen verminderen.

Hoe kom je van fijne lijntjes af? ›

Rimpels: 6 tips die echt helpen om rimpels te verminderen
  1. Maak jij je zorgen om rimpels of fijne lijntjes in je gezicht? ...
  2. Gebruik een zonnebrandcrème. ...
  3. Blijf zo veel mogelijk uit de zon. ...
  4. Gebruik dagelijks een dagcrème. ...
  5. Verhoog je vitamine E inname. ...
  6. Masseer je gezicht. ...
  7. Verwijder je make-up op de juiste manier. ...
  8. Bronnen:

Kan je vaseline onder je ogen smeren? ›

Is Vaseline goed voor je wallen? Vaseline onder je ogen smeren werkt dus níet tegen wallen. Eerder averechts, aangezien wallen al vochtophopingen onder je ogen zijn en je ze met vaseline dus eerder in stand houdt dan verhelpt. Oogcrèmes met cafeïne kunnen zwelling onder je ogen verminderen.

Wat trekt de huid strak? ›

Elastine en collageen:

Deze twee zijn de belangrijkste eiwitten in onze spieren en bindweefsel die onze huid structuur en onze huid verstevigen. Voor meer informatie hierover lees ook onze blog: Elastine en Collageen: een ijzereren duo! Elastine is een lichaamseigen eiwit dat zorgt voor zachtheid en veerkracht.

Wat onder ogen smeren? ›

Vaseline onder je ogen smeren

Smeer je vaseline onder je ogen voor je naar bed gaat (zoals de expert zelf ook doet), dan voorkom je volgens hem 99 procent van het vochtverlies in je huid.

Kunnen bestaande rimpels verdwijnen? ›

De allerbeste remedie tegen rimpels is eigenlijk heel simpel. Leef gezond! Vrouwen die veel fruit, groente en verse vis eten, gaan op die manier de vorming van nieuwe rimpels tegen. Bestaande rimpels verdwijnen er helaas niet door, maar wie vanaf nu gezond gaat eten, krijgt wel degelijk minder nieuwe rimpels.

Hoe rimpels onder ogen camoufleren? ›

Dit is dé make-uptruc om fijne lijntjes rond je ogen te...
  1. Breng met een platte kwast een lichte tint concealer aan onder je ogen. ...
  2. Werk vanaf de binnenste ooghoek tot vlak onder de pupil. ...
  3. Breng nu met een platte kwast concealer aan die iets donkerder is van tint.
Feb 23, 2020

Wat kost botox onder de ogen? ›

Wat kost Botox? De Botox prijs per zone komt uit op 149 euro. Bij de behandeling van meerdere zones tegelijk zijn de kosten wat lager. De tweede en derde zone zijn dan 129 euro.

Hoeveel kost botox onder ogen? ›

Botox – Azzalure
Behandelingen BotoxPrijs
Botox – Drie Zones€ 470
Botox light – Twee Zones€ 210
Botox light – Drie Zones€ 295
Botox light – Vier Zones€ 360
14 more rows

Wat kosten fillers onder ogen? ›

Prijzen van een wallen behandeling met fillers
BehandelingPrijs
Wallen onder de ogen€ 750
Wallen onder de ogen + jukbeenderen 1 ml€ 1100
Wallen onder de ogen + jukbeenderen 1 ml + slapen 1 ml€ 1400
Wallen onder de ogen + jukbeenderen 2 ml€ 1400

Hoe voorkom je Creasen? ›

Zorg ervoor dat je een concealer gebruikt met een lichte, romige en goed smeerbare textuur. De wat dikkere, mattere concealers neigen vaak naar creasen dus die kun je beter overslaan. Gebruik niet te veel concealer en klopt de concealer met je vingers in de huid en werk het goed uit.

Wat te doen tegen wallen en rimpels? ›

Hieronder 10 praktische tips tegen wallen onder de ogen.
  1. Voldoende nachtrust. Een open deur, maar een goede nachtrust heeft veel effect op de gezondheid van de huid. ...
  2. Weinig zout eten. ...
  3. Koel de huid. ...
  4. Genoeg drinken. ...
  5. Gebruik zonnebrand onder de ogen. ...
  6. Vermijd allergieën. ...
  7. Collageen inname. ...
  8. Oogcrèmes tegen wallen.
Jun 4, 2021

Wat kun je doen tegen lachrimpels? ›

Wat doen tegen lachrimpels? Het enige dat echt helpt tegen lachrimpels is een cosmetische behandeling met bijvoorbeeld plasmage, botox of fillers. Daarmee verwijder je de rimpels het meest effectief.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Delena Feil

Last Updated:

Views: 5595

Rating: 4.4 / 5 (65 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Delena Feil

Birthday: 1998-08-29

Address: 747 Lubowitz Run, Sidmouth, HI 90646-5543

Phone: +99513241752844

Job: Design Supervisor

Hobby: Digital arts, Lacemaking, Air sports, Running, Scouting, Shooting, Puzzles

Introduction: My name is Delena Feil, I am a clean, splendid, calm, fancy, jolly, bright, faithful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.