Een asymmetrisch gezicht repareren | Magnum-workshop (2024)

Een asymmetrisch gezicht repareren | Magnum-workshop (1)

Gezichtsasymmetrie kan schadelijk zijn voor het zelfvertrouwen en is niet altijd gemakkelijk op te lossen. Er zijn veel oorzaken van gezichtsasymmetrie. De oplossing voor elke persoon verschilt afhankelijk van de oorzaak en diagnose van hun asymmetrie.

Gelukkig zijn er nu genoeg mogelijkheden om een ​​asymmetrisch gezicht te corrigeren. Of het nu gaat om problemen met de wangen of de kaken, er zijn verschillende methoden om de gezichtssymmetrie te verbeteren.

Gezichtsasymmetriecorrectie omvat chirurgische ingrepen zoals kaakoperaties of -verkleining, kinvergroting, gezichtsvullers of zelfs liposuctie. Er zijn ook niet-invasieve manieren om de gezichtssymmetrie te verbeteren, zoals gezichtsvullers en tandfixaties. Het kaakgebied heeft de meeste kans op asymmetrie.

Wat is gezichtsasymmetrie en is het normaal?

Tot op zekere hoogte is gezichtsasymmetrie volkomen normaal. Normale asymmetrie heeft tot op zekere hoogte zelfs de voorkeur. De meesten van ons hebben geen perfect symmetrische gezichten en gaan door het leven met kleine asymmetrieën op ons gezicht. Een van uw ogen kan bijvoorbeeld iets kleiner zijn dan de andere of de andere kant op gekanteld. Niemand zou het merken, tenzij je serieus wordt onderzocht. Dit niveau van gezichtsasymmetrie heeft geen correcties nodig.

Er zijn echter duidelijk gradaties van asymmetrie die door anderen worden opgemerkt, en niet alleen door uzelf. De vraag waar de grens tussen de twee moet worden getrokken en of het repareren ervan het risico waard is, is niet altijd duidelijk.

Er zijn een aantal manieren waarop gezichtsasymmetrie een probleem kan worden, zoals de volgende.

1. Skeletasymmetrie

Skeletasymmetrie is een soort asymmetrie die voortkomt uit de gezichtsbeenderen. Deze asymmetrie betekent dat hoewel de zachte weefsels symmetrisch zijn, de onderliggende botten dat niet zijn. Deze onbalans in het skelet leidt tot een algeheel asymmetrisch uiterlijk. De beste oplossing voor mensen met asymmetrische botten zou de skeletbasis zelf via een operatie repareren in plaats van alleen de zachte weefsels te repareren of implantaten toe te voegen.

2. Asymmetrie van zacht weefsel

Er zijn ook gevallen waarin problemen met zachte weefsels gezichtsasymmetrie veroorzaken. Wanneer gezichtsasymmetrie niet erg genoeg is om de beweging of vergroting van de gezichtsbeenderen te rechtvaardigen, zijn de zachte weefsels het doelwit.

3. Combinatie

Houd er rekening mee dat veel gevallen van asymmetrie een combinatie zijn van skelet- en weke delen-asymmetrie. Een fixatie met alleen skeletasymmetrie kan bijvoorbeeld niet de gewenste gezichtssymmetrie bereiken als de zachte weefsels nog steeds uit balans zijn. Alleen in de mildste gevallen van gezichtsasymmetrie zijn de zachte weefsels de schuldige.

Of een probleem in de zachte weefsels, zoals de spieren, kan na verloop van tijd problemen in de botten veroorzaken door de normale prikkel weg te nemen waaraan de botten gewend zijn. Een voorbeeld hiervan zijn beroertepatiënten bij wie de gezichtsspieren niet meer werken, waardoor de botten veranderen:

Een asymmetrisch gezicht repareren | Magnum-workshop (2)

Redenen voor gezichtsasymmetrie

Genetica / aangeboren redenen

Sommige mensen zijn net geboren met asymmetrische gezichten. Dit kan te wijten zijn aan aandoeningen waarmee ze al zijn geboren. Het kan ook komen door genen die door hun ouders zijn doorgegeven.

Traumatische redenen

Gezichtsasymmetrie kan ook te wijten zijn aan fysiek trauma en ongevallen. Het is duidelijk dat een gebroken neus zal leiden tot asymmetrie van het gezicht en moet worden gefixeerd om symmetrie te bereiken.

Levensstijl/ontwikkelingsredenen

Levensstijlkeuzes kunnen ook de asymmetrie van het gezicht verergeren. Deze levensstijlkeuzes kunnen direct of indirect de asymmetrie van het gezicht beïnvloeden. Roken veroorzaakt bepaalde fysieke veranderingen in het gezicht. Deze veranderingen kunnen een asymmetrisch uiterlijk verergeren. Een andere levensstijlkeuze zou het dragen van zonnebrandcrème zijn. Het beïnvloedt indirect de asymmetrie van het gezicht door de tekenen van veroudering te vertragen. Het vertraagt ​​ook de asymmetrieën veroorzaakt door veroudering.

tandheelkundige oorzaken

Een andere reden voor gezichtsasymmetrie zijn gebitsproblemen. Gebitsproblemen zoals overbeet of onderbeet kunnen het algehele uiterlijk van het gezicht ondermijnen. Sommige tandheelkundige problemen kunnen worden verholpen door middel van beugels of soortgelijke apparaten. Sommige problemen kunnen echter serieuzere ingrepen vereisen, zoals een operatie. Voor gebitsproblemen die asymmetrie in het gezicht veroorzaken, is het van cruciaal belang om het probleem in een vroeg stadium te vinden. De meeste gebitsproblemen zijn relatief eenvoudig op te lossen als de behandeling op jonge leeftijd begint.

Veroudering

Naarmate mensen ouder worden, beginnen hun gezichten ook in verschillende richtingen te buigen. Sommige mensen zullen het erger hebben dan anderen. Asymmetrie komt vooral voor in het gebied onder de ogen en de wangen of kaaklijn.

Veroudering is de belangrijkste factor die bijdraagt ​​aan de ontwikkeling van asymmetrieën, omdat onderliggende oorzaken zoals gebitsproblemen of slechte gewoonten in de loop der jaren zullen toenemen.

Overwegingen bij het corrigeren van een asymmetrisch gezicht

Laatste gezichtsbalans

De uiteindelijke gezichtsbalans is een van de eerste dingen waar u aan moet denken bij het corrigeren van een asymmetrisch gezicht. De voorkeur van de patiënt staat voorop.

Leeftijd

De leeftijd van de persoon met gezichtsasymmetrie is ook een overweging. Een jongere persoon heeft behandelingsopties zoals tandheelkundige apparaten tot zijn beschikking. Niet alle oplossingen voor gezichtsasymmetrie zijn op elke leeftijd toepasbaar, dus het is het beste om daar ook rekening mee te houden. Niet alle tandheelkundige oplossingen zijn beperkt tot kinderen en tieners. De meeste werken echter het beste bij jongere mensen. Bekijk een paar van deze foto's van gezichtsasymmetrieën bij kinderen en tieners die zijn opgelost met tandheelkundige apparaten.

Een asymmetrisch gezicht repareren | Magnum-workshop (3)
Een asymmetrisch gezicht repareren | Magnum-workshop (4)

De diagnose van de asymmetrie

De diagnose of reden voor de asymmetrie is misschien wel de belangrijkste factor bij het bepalen hoe asymmetrie van het gezicht moet worden benaderd.

Methoden om een ​​asymmetrisch gezicht te corrigeren

Gezicht implantaten

Een asymmetrisch gezicht repareren | Magnum-workshop (5)

Gezichtsimplantaten zijn kleine materialen die chirurgisch in de probleemgebieden van de patiënt worden geplant. Implantaten hebben meestal een samenstelling gemaakt van siliconen of een ander vast materiaal dat compatibel is met menselijk weefsel. Gezichtsimplantaten worden op maat gemaakt, afhankelijk van de uiteindelijke look die de patiënt wil. Het doel van implantaten is om het uiterlijk en de contouren van het gezicht te optimaliseren.

Gezichtsimplantaten zijn een zeer veelzijdige procedure. Ze zijn meestal van toepassing op de meeste delen van het gezicht. De kin, wang en kaak zijn echter de meest voorkomende gebieden voor implantaten. Dit is vermoedelijk ook te wijten aan de concentratie van de meeste gezichtsasymmetrie in die gebieden. Het doel van gezichtsimplantaten in elk gebied is om het kenmerk te vergroten zodat het overeenkomt met de andere kant en/of het kenmerk in het algemeen te verbeteren.

Een kaakimplantaat verbetert in de eerste plaats de grootte en definitie van de kaak. Een zwakke kaaklijn of ongelijke kaaklijn is een onaantrekkelijke eigenschap die slecht is voor de gezichtsharmonie. Het doel van een kaakimplantaat is dus om de grootte van de kaak aan te passen om de gezichtsbalans te verbeteren.

Het doel van een kinimplantaat is ook om de kindefinitie te verbeteren. Met een kinimplantaat zal de kin van de patiënt veel prominenter worden en de gelaatstrekken verbeteren.

Wangimplantaten liften de wangen en laten ze er meer gedefinieerd uitzien. Sommige wangimplantaten maken de wangen voller. Sommigen richten zich misschien meer op de definitie. Het hangt af van de behoeften van de patiënt en wat het einddoel van de procedure is.

Houd er rekening mee dat gezichtsimplantaten een chirurgische ingreep zijn. Het is dus noodzakelijk om de nodige voorbereidingen te treffen en ervoor te zorgen dat u overlegt met een gecertificeerde chirurg. Gezichtsimplantaten zijn relatief veilig. Maar er zijn nog steeds risico's verbonden aan kleine cosmetische ingrepen zoals implantaten.

Tandheelkundige interventie

Tandocclusies hebben net zoveel invloed op het gezicht als elk ander kenmerk. Tanden die achterin staan, kunnen bepalen hoe evenwichtig iemands gezicht is. Dat gezegd hebbende, kunnen orthopedische processen asymmetrieën helpen corrigeren. Het helpt vooral bij patiënten die nog in de groei zijn(Thiesen et al., 2015). Bij jonge mensen is het gebruik van orthodontische apparaten een goede optie om asymmetrieën te corrigeren. Profiteren van hoe er nog ruimte is voor groei is een gamechanger. Kijk eens terug naar de bovenstaande foto's en zie hoe drastisch het verschil is dat beugels maakten bij het corrigeren van malocclusies. Niet alleen zorgde het tandheelkundige apparaat ervoor dat hun tanden er beter uitzagen, maar het verbeterde ook de gezichtsharmonie.

Tandextracties kunnen ook een manier zijn om de gezichtsbalans te verbeteren. Er zijn gevallen waarin de ruimte voor een rij tanden te druk wordt. Dit is weergegeven op onderstaande foto's. De behandeling voor deze patiënt omvatte beugels en drie extracties. De extracties hielpen om wat ruimte te creëren voor de tanden om goed te bewegen. Het zorgde er ook voor dat de tanden zich in hun ideale ruimtes konden nestelen.

Een asymmetrisch gezicht repareren | Magnum-workshop (6)

Voor mensen die niet meer groeien, worden tandheelkundige ingrepen zoals beugels minder nuttig (hoewel deze apparaten nog steeds aanzienlijke veranderingen kunnen veroorzaken). Op dat moment worden andere methoden waardevoller.

Gezichtsvullers

Een asymmetrisch gezicht repareren | Magnum-workshop (7)

Gezichtsvullers zijn een gemakkelijke oplossing voor milde asymmetrieën die niet te wijten zijn aan botten. Dermale vullers zijn niet-invasief en zijn op veel gebieden gemakkelijk toegankelijk. Het feit dat fillers niet permanent zijn, kan een tweesnijdend zwaard zijn. Ten eerste maakt het gebrek aan duurzaamheid het snel en gemakkelijk ongedaan maken ervan. De patiënt kan ook wachten tot de fillers na verloop van tijd vervagen. Maar dit betekent ook dat de patiënt steeds terug moet komen voor de ingreep. Keer op keer teruggaan kan duur zijn.

Een van de grootste nadelen van gezichtsvullers is dat ze kunnen migreren naar andere gezichtszones. U moet de risico's van het proces met uw chirurg of arts beoordelen om ervoor te zorgen dat u de gevolgen van gezichtsvullers begrijpt.

Er zijn huidvullers voor de wangen, kaken, lippen en vrijwel alle andere delen van het gezicht. Ze zijn in veel situaties nuttig, vooral in veelvoorkomende probleemgebieden zoals de wang of de kaak. Er zijn ook gezichtsvullers om de nasolabiale plooien te verzachten wanneer er asymmetrie in dat gebied is.

De resultaten van gezichtsvullers komen meestal na ongeveer twee weken tot stand en de resultaten blijven ongeveer zes maanden tot een jaar behouden, afhankelijk van het type gezichtsvuller. Synthetische fillers gaan meestal langer mee omdat het lichaam het materiaal niet opneemt, in tegenstelling tot fillers zoals hyaluronzuur. Het algemene idee is dat hoe dichter het product is en hoe dieper de applicatie, hoe langer de filler meegaat.

Helaas kan deze filler soms jaren meegaan. Niet elk deel van de filler lost altijd op. Dit is vooral problematisch wanneer het naar andere delen van je gezicht migreert. Na verloop van tijd verlies je je natuurlijke uitstraling.

Kaak Chirurgie

Een asymmetrisch gezicht repareren | Magnum-workshop (8)

Kaakchirurgie of orthognathische chirurgie is een andere manier om onevenwichtigheden in het gezicht te corrigeren. Orthodontische en orthognatische oplossingen gaan vaak samen om tot een optimaal resultaat te komen. Kaakchirurgie kan niet alleen het uiterlijk van een patiënt verbeteren, maar het kan ook helpen om hun ongemak en pijn te verminderen. Kaakchirurgie is in de meeste situaties een functionele ingreep. Hoewel het cosmetische toepassingen heeft, is kaakchirurgie een serieuze procedure die niemand lichtvaardig moet nemen.

Er zijn verschillende soorten kaakchirurgie: bovenkaakchirurgie (maxilla), onderkaakoperatie (onderkaak) of een operatie aan zowel de bovenkaak als de onderkaak (dubbele kaakoperatie). De meest riskante procedure van de drie is degene waarbij zowel de boven- als de onderkaak betrokken zijn, omdat deze veel meer tijd kost en meestal complexer is.

Aangezien kaakchirurgie een van de meest risicovolle manieren is om asymmetrie te verhelpen, is het proces het beste voor grote gezichtsasymmetrieën en degenen met duidelijke skeletasymmetrieën. Sommige aandoeningen veroorzaken na verloop van tijd een onbalans in het gezicht, zoals een temporomandibulair gewrichtsaandoening, die geen bot of zacht weefsel is, maar toch de asymmetrie van het gezicht beïnvloedt.

Kaakchirurgie wordt meestal niet als primaire optie behandeld, omdat eerst andere niet-invasieve opties kunnen worden geprobeerd. Als u serieus een kaakoperatie overweegt, zorg er dan voor dat u een gecertificeerde chirurg heeft om u te begeleiden en de operatie uit te voeren. De risico's voor kaakchirurgie omvatten infectie, gevoelloosheid en bloeding. Dat gezegd hebbende, kaakoperaties zijn de beste oplossingen die we hebben voor extreme asymmetrieën die veranderingen tot op het bot vereisen.

Kaakverkleining

Een asymmetrisch gezicht repareren | Magnum-workshop (9)

Kaakverkleining is technisch gezien een operatie aan de kaken. Het is echter anders dan de eerder genoemde kaakchirurgie. In tegenstelling tot orthognatische chirurgie, richt kaakverkleining zich op het verwijderen van sommige delen van de kaak in plaats van op uitlijning. Het doel van kaakverkleining is het afscheren van bepaalde delen van het kaakbot. Een kaakverkleining is geweldig voor degenen die meer vrouwelijke gezichten willen. Het doel is om de hoek van de kaaklijn te verkleinen om een ​​ronder en vrouwelijker silhouet te creëren. Het kan ook worden gebruikt om asymmetrieën op te lossen door de grotere zijde te verkleinen.

Bij kaakverkleining is het essentieel om vast te stellen of het probleem al dan niet het bot zelf is. Anders zal de operatie niet helpen. Het corrigeren van asymmetrie door wat bot af te scheren, zou bijvoorbeeld nutteloos zijn als het echte probleem in de kauwspieren ligt. Het is duidelijk dat uw arts u zorgvuldig moet trainen om te bepalen of dit het geval is of niet.

Kaakverkleining is niet zo gecompliceerd en invasief als orthognatische chirurgie. Daarom willen veel mensen deze optie eerst verkennen. Kaakverkleining kan in veel gevallen een downtime van 2 weken hebben. Op dat moment kan de patiënt terugkeren naar zijn dagelijkse routine. Volledige genezing van de procedure kan echter een paar maanden duren.

Kinvergroting

De meest gebruikelijke manier om een ​​kinvergroting uit te voeren is het gebruik van een implantaat. Dit onderwerp komt al aan bod in het hoofdstuk 'gezichtsimplantaten'. Er zijn echter andere manieren om kin-asymmetrie te corrigeren. Glijdende genioplastie is een manier om kinprojectie te fixeren zonder een extra implantaat. In plaats daarvan omvat de procedure het maken van een incisie in de mond of onder de kin om de positie van de kin te veranderen. De chirurg zal een deel van de kin afsnijden en naar voren verplaatsen. De chirurg schroeft vervolgens de kin op zijn plaats in zijn nieuwe positie. Na verloop van tijd zal nieuw bot dat gebied gaan vullen.

Er zal enige zwelling zijn na de procedure. De hersteltijd is ongeveer 2-3 weken. De effecten van zwelling en blauwe plekken zullen tijdens de herstelperiode geleidelijk afnemen.

Liposuctie

Een asymmetrisch gezicht repareren | Magnum-workshop (10)

Liposuctie bestaat uit het verwijderen van vet uit een bepaald deel van het lichaam door middel van een canule en afzuiging. Liposuctie is nuttig bij asymmetrieën als gevolg van hardnekkig vet op plaatsen zoals de kaak en onder de kin. Ongelijke vetverbranding in het gezicht is ongebruikelijk, maar het kan sommige mensen toch overkomen. In die gevallen is het verwijderen van het extra submentale vet door middel van liposuctie een geldige behandelingsoptie. Dit is echter pas optimaal als andere opties al zijn uitgeput.

Liposuctie is mogelijk in verschillende delen van het gezicht, zoals de wangen, kin en kaak, maar vereist een zeer bekwame chirurg. Liposuctie in de ruimte onder de kin komt het meest voor. Het hele proces is een poliklinische procedure die 30 minuten tot een uur duurt, afhankelijk van de grootte van het probleemgebied. De hersteltijd duurt enkele weken. Gedurende deze tijd moet de patiënt een compressiekledingstuk dragen.

Net als bij alle andere procedures bestaat het risico dat liposuctie fout gaat en geen perfecte resultaten oplevert. Het is essentieel om een ​​board-gecertificeerde chirurg te kiezen die al veel ervaring in het veld heeft. Risico's voor liposuctie zijn onder meer infectie en gebrek aan gevoeligheid of verminderde gevoeligheid in sommige gebieden. Na de ingreep is het normaal dat u een beetje pijn voelt en wat zwelling heeft. Die na-effecten zouden tijdens het herstel moeten afnemen.

Botox

Een asymmetrisch gezicht repareren | Magnum-workshop (11)

Botox is ook een redelijk betrouwbare en veelzijdige oplossing voor asymmetrie in het gezicht. Botox is een materiaal dat de beweging van spieren beperkt en in feite helpt om bepaalde gebieden te contouren en vorm te geven. Hoewel botox het meest wordt gebruikt om rimpels en tekenen van veroudering te verwijderen, heeft het medicijn veel meer toepassingen dan alleen dat.

Asymmetrie in het gezicht als gevolg van de wenkbrauwen is bijvoorbeeld mogelijk te verhelpen met Botox. Een wenkbrauw hoger dan de andere kan met Botox worden verlaagd. Het medicijn remt de kracht die de spieren boven de wenkbrauw uitoefenen om de wenkbrauw omhoog te brengen. Botox is ook nuttig voor asymmetrieën met de lippen.

Botox kan ook helpen bij kauwspieren die aan de ene kant te groot zijn en niet in verhouding staan ​​tot de andere kant. De toepassingen van Botox zijn echter uiteraard beperkt tot de diagnose van de asymmetrie. Botox richt zich op het remmen van spieren. Als het probleem niet bij de spieren ligt, past Botox misschien niet goed.

Botox-resultaten verschijnen een paar dagen na de procedure. Deze resultaten duren meestal tussen de 4-6 maanden of langer voor sommige mensen. Het effect van Botox houdt echter over het algemeen niet erg lang aan.

Werken gezichtsoefeningen of gezichtsyoga voor het corrigeren van gezichtsasymmetrie?

Er is geen sluitend bewijs of gezichtsyoga al dan niet werkt voor het corrigeren van gezichtsasymmetrie. Zeker, sommige blogs en mensen besteden hun tijd aan het oefenen van deze oefeningen. Het meeste bewijs dat gezichtsyoga en lichaamsbeweging ondersteunt, is anekdotisch.

Maar als het je meer zelfvertrouwen geeft, dan heb je niets te verliezen door het te proberen. Deze studie vanD'souza et al. (2015)zegt zelfs dat sommige spierremmingsoefeningen helpen bij het creëren van gezichtsbalans. Hoewel het niet helemaal een sluitend bewijsstuk is voor gezichtsoefeningen, is het een goed startpunt.

Een asymmetrisch gezicht repareren | Magnum-workshop (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Lilliana Bartoletti

Last Updated:

Views: 5651

Rating: 4.2 / 5 (53 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Lilliana Bartoletti

Birthday: 1999-11-18

Address: 58866 Tricia Spurs, North Melvinberg, HI 91346-3774

Phone: +50616620367928

Job: Real-Estate Liaison

Hobby: Graffiti, Astronomy, Handball, Magic, Origami, Fashion, Foreign language learning

Introduction: My name is Lilliana Bartoletti, I am a adventurous, pleasant, shiny, beautiful, handsome, zealous, tasty person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.