21 van de beste liedjes over natuur en milieu (2024)

Ooit afgevraagd waarom veel mensen ontspannen in de natuur? Omdat het die kalmerende en genezende kracht heeft. Het kan je geest op je gemak stellen en je rust geven.

Sommige mensen denken dat een wandeling in het bos genoeg is om op te vrolijken. Voor anderen kan het luisteren naar de zachte golven die tegen de rotsen botsen.

Als je inspiratie nodig hebt, hoef je alleen maar om je heen te kijken. Of je kunt ook luisteren naar 21 van de beste liedjes over de natuur. Veel plezier met lezen!

Inhoudsopgave

1. "Wat een wondere wereld" door Louis Armstrong

Geboren in 1901 en opgegroeid in New Orleans,Louis Armstrongkenden uit de eerste hand de rampzalige gevolgen van klimaatverandering en de opwarming van de aarde. Desondanks is zijn lied 'What a Wonderful World' een ballad die de schoonheid van de natuur prijst.

Van "trees of green" tot "clouds of white", dit is een lied dat de vormen van de natuur noemt. Hier zingt Armstrong over de schoonheid van de wereld om hem heen. Het is echter niet alleen de natuur die hij prijst. Ook brengt hij aandacht voor vriendschap en zorg tussen mensen.

Het lied is een bewijs van Armstrongs liefde voor de natuur en zijn geboortestad, een zuidelijke oase met grote eiken en Spaans mos. Het lied heeft ook een diepere betekenis. Armstrong worstelde het grootste deel van zijn leven met trauma's en verslavingen, maar hij behield ondanks alles een opgewekte, positieve houding.

2. "Earth Song" van Michael Jackson

Sinds hij frontman was van de Jackson 5,Michaël Jacksonheeft duizenden prachtige liedjes voortgebracht. Een daarvan is het meesterwerk 'Earth Song' uit 1995, het allerlaatste nummer dat hij live uitvoerde.

Hier beschrijft de zanger de schadelijke effecten van klimaatverandering en wereldwijde onvrede. Er is terrorisme, vervuiling en aantasting van het milieu. Hij brengt urgente kwesties als oorlog, het zinloos doden van dieren en zelfs armoede onder de aandacht.

Het lied vertelt ons dat we allemaal met onze acties een stempel drukken op de wereld. We hebben de keuze om een ​​positieve impact achter te laten.

3. "Eyes Wide Open" door Gotye

Een van de meest getalenteerde muzikanten isGezegd, een multi-instrumentale muzikant uit België. Deze indiepopsensatie is het genie achter 'Eyes Wide Open'.

Dit nummer raakt aan het complexe probleem van aantasting van het milieu als gevolg van overconsumptie. Mensen putten natuurlijke hulpbronnen uit en laten in hun kielzog een wereld achter die langzaam wordt vernietigd.

Helaas maken "slechts enkelen zich ooit zorgen", ondanks dat we medeplichtig zijn aan een systeem waaraan we proberen te ontsnappen. Maar het meest trieste is dat niemand zich wil omdraaien en de aarde wil veranderen en redden voordat het te laat is.

4. "(Nothing But) Flowers" door Talking Heads

Kun je je een wereld voorstellen die wordt overspoeld door de natuur? Dat zou een lust voor het oog zijn. Laten we eens kijken wat de rockband nog meer heeftPratende hoofdenerover te zeggen heeft in “(Nothing but) Flowers.”

Het nummer beschrijft het tegenovergestelde van wat er tegenwoordig in de wereld gebeurt: de natuur haalt de moderne technologie in. De zanger vraagt ​​zich af waar de auto's allemaal zijn gebleven, want het enige dat overblijft zijn bloemen.

Hoewel de zanger de bloemen en alles wat de natuur vertegenwoordigt waardeert, worstelt hij om in zijn basisbehoeften te voorzien, waaronder het vinden van voedsel en het maaien van de wilde bloemen van zijn gazon.

5. "Waar spelen de kinderen?" Door Kat Stevens

Britse folkzangeres en multi-instrumentalistKat Stevenspresenteert een moeilijke vraag in "Waar spelen de kinderen?"

In dit prachtige nummer geeft Stevens toe dat we een lange weg hebben afgelegd op het gebied van technologische vooruitgang. We hebben "jumbovliegtuigen" gebouwd en "schrapers vullen de lucht", tekenen van ontwikkeling.

Wel pleit hij voor een evenwichtigere wereld waarin mensen respect hebben voor de natuur. We begrijpen dat we sneller vooruit gaan dan we ons konden voorstellen. Maar daarbij hebben we de natuur vernietigd. Kinderen hebben geen groen meer waar ze kunnen spelen.

6. "Grote gele taxi" door Joni Mitchell

Je hebt misschien "Big Yellow Taxi" gehoord, gezongen door de rockband Counting Crows. Maar het nummer was origineel vanJoni Mitchel, die het in 1970 uitbracht.

Het nummer staat bekend om zijn beroemde tekst, waarin Mitchell vertelt over de transformatie van het centrum van Honolulu in een toeristenval. Ze merkt op hoe 'ze het paradijs hebben geplaveid, een parkeerplaats hebben aangelegd'. En we weten wat het inhoudt als een gebied wordt gecementeerd om te worden omgezet in een parkeerplaats.

Mitchell schreef dit nummer tijdens haar eerste reis naar Hawaï. Ze keek uit het raam van haar hotel en zag in de verte groene bergen. Maar het zicht werd verpest door de parkeerplaats die zich voor haar uitstrekte.

7. "Voelt als zomer" door Childish Gambino

Singer-songwriterKinderachtige Gambinolegt de focus op klimaatverandering in het nummer "Feels Like Summer" uit 2018.

In eerste instantie lijkt het lied de komst van de zomer te prijzen, omdat iedereen "zin heeft in de zomer". Maar halverwege het nummer realiseer je je dat het bijna een klaagzang is over wat er in onze omgeving gebeurt.

Het nummer raakt de urgentie van klimaatverandering terwijl de "dag heter wordt dan de vorige". Erger nog, mensen komen zonder water te zitten. De zanger hoopt dat mensen zouden veranderen en het milieu zouden sparen.

8. "Dit land is jouw land" door Woodie Guthrie

Een beroemd volkslied komt als volgende op onze lijst. "This Land is Your Land" is geschreven door een volkszangerWoody Guthrieen uitgebracht in 1945.

Dit nummer heeft miljoenen mensen geïnspireerd om te vechten voor de milieu-integriteit van dit land. De songtekst van het nummer raakt aan de schoonheid van het Amerikaanse landschap, inclusief 'die gouden vallei' en 'het sprankelende zand'.

Het lied moedigt burgers aan om het milieu te beschermen, omdat wij de verzorgers zijn. We moeten er samen voor zorgen dat het land duurzaam is voor alle volgende generaties.

9. "Mercy Mercy Me (The Ecology)" door Marvin Gaye

De volgende is "Mercy Mercy Me (The Ecology)" vanMarvin Gaye. Het nummer weerspiegelt de bezorgdheid van de zanger over milieukwesties.

Echt, "dingen zijn niet meer wat ze waren." In zwaar vervuilde steden zie je geen blauwe lucht meer. De regel "Gif is de wind die waait" is te danken aan het feit dat fabrieken en auto-emissies luchtvervuiling veroorzaken.

De ecologische strijd, zoals gedemonstreerd in het lied, kan niet genoeg benadrukt worden. Olielozingen in de oceanen, overal straling, stervende dieren... Met al deze en meer is het een zorg hoeveel de aarde aankan.

Verwant: Bekijk vervolgens onzebeste liedjes over dierenartikel hier.

10. "Problemen in het water" door Common Ft. Laci Kay, Aaron Fresh en Choklate

Klimaatverandering is een van de urgente kwesties op dit moment. Muziek, zo blijkt, is een effectieve manier om de zaak onder de publieke aandacht te brengen. En dus hebben muzikanten en zangers erover gezongen, onder meerGewoonen gezelschap met "Trouble in the Water."

Het nummer gaat gewoon over de aantasting van het milieu en in het bijzonder watervervuiling. We weten dat water leven is, maar de mens heeft veel dingen gedaan die het "dodelijk" hebben gemaakt. De oceanen zijn vervuild met olielozingen en afval. En dus betalen we uiteindelijk "vier dollar voor twee liter".

De problemen rond klimaatverandering moeten worden aangepakt, omdat de effecten ervan nu over de hele wereld worden gevoeld.

11. "Green River" door Credence Clearwater Revival

De rockbandGeloof Clearwater Revivalbracht in 1969 "Green River" uit, dat op een album met dezelfde naam verscheen. Het nummer gaat over de fictief genaamde Green River, die eigenlijk verwijst naar Putah Creek, een prachtige rivier in Californië.

Het lied raakt ook de magie van de jeugd en de natuurlijke band van kinderen met de omgeving. Met behulp van de rivier roept de zanger aangrijpende jeugdherinneringen op, waaronder het overslaan van een rots over Green River.

Het is de plek waar hij naar terug verlangt, zich afvragend of het blijft zoals het was. Hij herinnert zich de koelte van het water, de brulkikkers en de libellen. Die plek zal altijd zijn thuis voor hem zijn.

12. "Lost In The Wild" door Walk The Moon

De volgende op onze lijst is een nummer vanLoop de maan, een poprockband uit Ohio. Hun nummer "Lost in the Wild" is een EDM-ballad die fysieke beelden van de natuur metaforisch gebruikt.

In de kern gaat "Lost in the Wild" over het loslaten van al je zorgen. De zangeres vindt 's ochtends een potentiële liefdesbelang verdwenen nadat ze de nacht met haar heeft doorgebracht. Hij ziet ze als dieren en verontschuldigt zich als ze 'een bosbrand' hebben veroorzaakt.

De zanger besluit haar te zoeken, om erachter te komen of ze nog steeds bij hem wil zijn. Hij waarschuwt haar: "Kijk niet over je schouder", want wat er is gebeurd, kan niet ongedaan worden gemaakt.

13. "Ga niet in de buurt van het water" door The Beach Boys

Voor een band die liedjes over het strand en surfen populair maakte, is dat ongebruikelijkDe strandjongenseen nummer uitgebracht met de titel "Don't Go Near the Water." Het nummer maakte deel uit van hun album uit 1971Surf's Up.

De reden waarom de zanger waarschuwt om niet naar het water te gaan, is milieuvriendelijk. Hij zegt dat het water vuil is, wat vervuiling of besmetting kan betekenen.

Ondanks de korte tekst vertelt het lied ons dat de oceanen en rivieren negatief zijn beïnvloed door de mensheid en hoe dat doorwerkt in het leven op het land.

14. "Waar zijn alle bloemen gebleven" door Peter, Paul en Mary

Hoewel "Where Have All the Flowers Gone" oorspronkelijk is geschreven door Pete Seeger,Petrus, Paulus en MariaDe cover blijft het populairst. Het nummer stond zeven weken op nummer 1 in de hitparadeAanplakbordgrafieken.

"Where Have All the Flowers Gone" is een politiek lied dat oproept tot vrede. Het is met name een protest tegen de oorlog in Vietnam. In de tekst vraagt ​​de zanger zich af waar de bloemen zijn. Het blijkt dat de jonge vrouwen ze hebben geplukt.

En op de vraag waar de jonge vrouwen zijn gebleven, zijn ze getrouwd. En dan zijn hun echtgenoten soldaten geworden. Ze sneuvelden in de oorlog en werden begraven op met bloemen versierde begraafplaatsen. Het is een oneindige cyclus, die de zangers ertoe aanzet om te zeggen: "Oh, wanneer zullen ze het ooit leren?"

15. "De tijd tikt door" door de veenbessen

De beroemde Ierse bandDe veenbessenhun album uitgebrachtWakker worden en de koffie ruikenin 2001. Een van de nummers die opviel was "Time is Ticking Out".

De zanger van de band, Dolores O'Riordan, was getuige van de kinderen van Tsjernobyl die ziek werden na het kernongeval. Ze schreef mee aan het lied om te rouwen om de impact van het ongeval en om mensen eraan te herinneren actie te ondernemen.

Ze roept mensen op om na te denken over hun daden en de gevolgen daarvan. Ze vestigt de aandacht op de effecten die straling, ontbering en gulzigheid hebben, vooral op kinderen.

16. “S.O.S. (Moeder Natuur)" door wil. ik ben

In ons volgende nummer met "natuur" in de titel, de rapperwill.i.amroept machtige wezens op voor hulp en om ons van onszelf te redden. "SOS. (Mother Nature)” verscheen op zijn album Songs About uit 2007Meisjes.

"S.O.S" wijst op de effecten van de opwarming van de aarde en de klimaatverandering en hun impact op de aarde. Maar de zanger benadrukt ook een gênant feit: mensen zijn de daders. We zijn egoïstisch om het milieu schade toe te brengen in naam van geld.

Maar "mensen zien het teken niet", zelfs niet als "Moeder Natuur signalen" in de vorm van weersveranderingen. Onze situatie wordt erger en de zanger vindt het cruciaal om de Heer, Jezus, Boeddha, Mohammed en Jehova aan te roepen om ons te redden.

17. "Aarde" door Lil Dicky

RapperKleine Dickymaakte goed gebruik van zijn komiek met zijn nummer 'Earth' uit 2019. Door de grappige teksten is hij in staat om zijn boodschap van liefde voor onze planeet Aarde over te brengen.

Het nummer bespreekt diversiteit door verschillende dieren en enkele van hun karakters, zoals bavianen en leeuwen, te introduceren. Ondanks dat we verschillend zijn, leven we allemaal op dezelfde planeet, en we moeten haar liefhebben en beschermen.

"Earth" heeft ook tot doel het bewustzijn over de opwarming van de aarde en de klimaatverandering te helpen verspreiden. Lil Dicky schonk de opbrengst van dit nummer aan verschillende liefdadigheidsorganisaties die zich inzetten voor het verbeteren van milieuresultaten.

18. "De zoon van moeder natuur" van The Beatles

Vervolgens hebben we een nummer met "natuur" in de tekst vanDe Beatles. "Mother Nature's Son", hoewel een van hun minder bekende nummers, behoort tot hun beste.

Het nummer werd uitgebracht in 1968 en bestond uit slechts een paar regels. Maar dat is genoeg om de ervaringen te bespreken van een 'arme jonge plattelandsjongen' die geniet van zijn landelijke omgeving.

Paul McCartney, die het nummer voornamelijk schreef, putte uit zijn eigen verkenningen uit zijn kindertijd. Hij beschouwt zichzelf als de zoon van moeder natuur terwijl hij "naast een bergstroom zit" een lied zingt.

19. "Geef het door" door Alabama

Country muziekgroepAlabamabelicht enkele zeer belangrijke milieukwesties in "Pass It Down". Uitgebracht in 1990, piekte het nummer op # 3 op deAanplakbordPopulaire countrynummers.

In de kern gaat "Pass It Down" over de aantasting van het milieu. Hier klaagt de zanger over het vervuilde water in de gootsteen en de schadelijke stoffen in de lucht die de gezondheid van mens en dier aantasten.

Hij dringt erop aan dat we ons milieu beschermen door ervoor te zorgen dat we "wat blauw boven ons laten" en "wat groen op de grond laten". Alles om ons heen is 'geleend' en daarom moeten we wat achterlaten voor toekomstige generaties.

20. "De rivier zingt" door Enya

Enya, geboren als Eithne Pádraigín Ní Bhraonáin, is een Ierse singer-songwriter die vooral bekend staat om haar consistente behandeling van onderwerpen die verband houden met filosofie en natuur. Dat zie je aan het werk in haar nummer 'The River Sings' uit 2005.

Hoewel de teksten in de Loxiaanse taal zijn, zijn ze rijk aan betekenis voor iedereen. Volgens Enyawebsite, gaat het lied over mensen die 'hun woorden de nacht in sturen'.

De zangeres moedigt haar luisteraars aan om in eenzaamheid van de natuur te genieten om de vele voordelen ervan te plukken. De bergen en de maan vergezellen ons op onze reis om te ontdekken of we alleen zijn in het universum.

21. "Alle goede meiden gaan naar de hel" door Billie Eilish

In het verleden zijn er veel natuurliederen geschreven. Maar veel moderne kunstenaars pakken dit kritieke onderwerp aan. Inclusief pophitsensatieBillie Eilishmet haar nummer 'All the Good Girls Go to Hell' uit 2019.

Het nummer raakt aan het trauma van het late kapitalisme en de kwestie van de wereldwijde klimaatverandering. Gedurende het hele nummer laat de zanger het standpunt van zowel God als de duivel zien in het licht van wat mensen doen om de aarde te vernietigen.

De zanger betreurt ook ons ​​collectieve onvermogen om milieuproblemen op te lossen. Ze lijkt de hoop in de mensheid te verliezen, want "er valt nu niets meer te redden."

Onze lijst met natuurliedjes samenvattend

Ondanks hoe somber of deprimerend sommige nummers zijn, is één ding opbeurend. Dat de songwriters zich terdege bewust zijn van de uitdagingen die de natuur teisteren, en dat ze het publiek willen informeren.

Echt, we kunnen niet genieten van de natuur als deze wordt vernietigd. Hoe kunnen we genieten van onze tijd op aarde als de bergen kaal worden? Als graslanden worden omgezet in verharde vestigingen?

We hopen dat je door de bovenstaande lijst een hernieuwde waardering voor de natuur hebt gekregen. Dat we zelfs op kleine manieren optreden om klimaatverandering en de opwarming van de aarde tegen te gaan voor onze toekomstige generaties.

21 van de beste liedjes over natuur en milieu (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dong Thiel

Last Updated:

Views: 5703

Rating: 4.9 / 5 (79 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dong Thiel

Birthday: 2001-07-14

Address: 2865 Kasha Unions, West Corrinne, AK 05708-1071

Phone: +3512198379449

Job: Design Planner

Hobby: Graffiti, Foreign language learning, Gambling, Metalworking, Rowing, Sculling, Sewing

Introduction: My name is Dong Thiel, I am a brainy, happy, tasty, lively, splendid, talented, cooperative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.